Kelta-punainen helikopteri näyttelyhallissa. Kopterin oikeassa kyljessä on sairaankuljetusta varten konsoli.

Mil Mi-1 (OH-HCR) 

Lentokoneet

Mil Mi-1 on neuvostoliittolainen nelipaikkainen ja yksimoottorinen helikopteri. Se on ensimmäinen Neuvostoliitossa laajaan sarjatuotantoon päässyt helikopteri. Stalin kiinnostui helikoptereista saatuaan tietoa amerikkalaisten menestyksekkäästä koptereiden käytöstä Korean sodassa. Vuonna 1951 hänelle esiteltiin Mil Mi-1:n esituotantoversio, minkä seurauksena kopteri otettiin sarjatuotantoon. Konetta valmistettiin noin 1 000 kappaletta vuoteen 1960 mennessä. Lisäksi kopteria valmistettiin SM-1-nimisenä Puolassa noin 1 600 kappaletta. 1950–1960-lukujen taitteessa Mil Mi-1 -koptereilla saavutettiin lukuisia helikoptereiden maailmanennätyksiä muun muassa nopeus- ja korkeuslennossa.  

Suomessa oli käytössä yhteensä seitsemän Mil Mi-1 ja SM-1 -helikopteria vuosina 1960–1968. Koneista neljä oli Ilmavoimien käytössä ja kolmella operoi Rajavartiolaitos. SM-1 oli ensimmäinen Ilmavoimien käyttämä helikopterityyppi, ja sen myötä päästiin tutustumaan sekä helikopterilentämiseen että -tekniikkaan. Kopterit koottiin Ilmavoimien Varikolla Tampereella kolmen neuvostoliittolaisen mekaanikon johdolla. Koulutuksen ohella kopteria käytettiin myös kartoituskuvauksiin liittyviin kuljetuksiin, tykistön tulenjohtoon ja sairaankuljetuksiin. 

Ilmavoimamuseon OH-HRC on Suomen ainoa alkuperäinen Neuvostoliitossa valmistettu Mil Mi-1 -kopteri. Vuonna 1960 Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšov lahjoitti sen Suomen presidentti Urho Kekkoselle tämän 60-vuotissyntymäpäivänä. Kopteri rekisteröitiin Suomen siviili-ilma-alusrekisteriin seuraavana vuonna ja se oli Rajavartiolaitoksen käytössä vuoteen 1968 asti. 

Lisätiedot

Käyttöaika

1960–1966

Valmistaja

Mil Moskovan helikopteritehdas, Neuvostoliitto

Mitat

Rungon pituus 12,09 m; Suurin nopeus 170 km/h; Pääroottorin halkaisija 14,35 m; Korkeus 3,30 m.

Tyyppi

Nelipaikkainen helikopteri

Esinenumero

1107

Sijainti

Näyttely

Kuvia museoesineestä

Edellinen
Metallinkiiltoinen Vihuri-harjoitushävittäjä. Etuosaan on maalattu sinisellä numero 18.
Valmet Vihuri (VH-18)

Lentokoneet

Seuraava
Mil Mi-4 -helikopteri näyttelyhallissa. Rungon kyljessä on teksti Ilmavoimat.
Mil Mi-4 (HR-1) 

Lentokoneet