Mil Mi-4 -helikopteri näyttelyhallissa. Rungon kyljessä on teksti Ilmavoimat.

Mil Mi-4 (HR-1) 

Lentokoneet

Mil Mi-4 on neuvostoliittolainen yksimoottorinen keskiraskas kuljetushelikopteri. Se pystyy kuljettamaan kahden ohjaajan lisäksi enintään 15 matkustajaa tai 1 600 kg sisäistä kuormaa. Kopterin prototyyppi lensi ensi kerran vuonna 1952. Siinä on havaittavissa vaikutteita yhdysvaltalaisesta Sikorsky S-55 -kopterista, joskin Mil Mi-4 on suurikokoisempi. Kopteri on suunniteltu ensisijaisesti sotilaskäyttöön. Lisäksi kopterista suunniteltiin versiot matkustajien kuljetukseen, sekä maa- ja metsätalouskäyttöön. Ýhteensä Mil Mi-4 -koptereita valmistettiin yli 3 500 kappaletta vuoteen 1969 mennessä, jolloin se poistui tuotannosta. 

Suomen Ilmavoimat hankki marraskuussa 1961 kolme Mil Mi-4:ää. Kopterit kuljetettiin junalla Poriin, jossa ne koottiin Satakunnan lennoston tiloissa neuvostoasiantuntijoiden johdolla. Koneet luovutettiin Ilmavoimille helmikuussa 1962 ja saman vuoden kesäkuussa Helikopterilentue Mil Mi-4 -kalustoineen siirtyi Uttiin. Pienikokoisiin Mil Mi-1 -koptereihin verrattuna kyettiin uudella kalustolla huomattavasti monipuolisempaan toimintaan. Koulutuksen ja Ilmavoimien kuljetusten ohella sairaslennot ja meripelastus olivat Mil Mi-4 -kaluston työsarkaa. Mil Mi-4 -koptereilla operoitaessa opittiin Suomessa tuntemaan suurten helikoptereiden käyttöperiaatteet ja -mahdollisuudet.  

Ilmavoimien käytössä Mil Mi-4 osoittautui erittäin luotettavaksi, joskin paljon huoltotunteja vaatineeksi kopteriksi. Ohjausominaisuuksiltaan kopteri oli hyvä ja kykeni tarvittaessa erittäin tarkkoihin lentosuorituksiin. Kopterit peruskorjattiin Neuvostoliitossa kolme kertaa – yksi jopa neljästi. Kaikkiaan Ilmavoimien kolmelle kopterille kertyi 8 324 lentotuntia, joista Ilmavoimamuseon HR-1:n osuus oli 2 489. Se poistettiin Ilmavoimien käytöstä tammikuussa 1978. 

Lisätiedot

Käyttöaika

1961–1979

Valmistaja

Mil Moskovan helikopteritehdas, Neuvostoliitto.

Mitat

Rungon pituus 16,79 m; Suurin nopeus 185 km/h; Pääroottorin halkaisija 21 m; Korkeus 4,40 m.

Tyyppi

Keskiraskas kuljetushelikopteri

Esinenumero

1022

Sijainti

Näyttely

Kuvia museoesineestä

Edellinen
Kelta-punainen helikopteri näyttelyhallissa. Kopterin oikeassa kyljessä on sairaankuljetusta varten konsoli.
Mil Mi-1 (OH-HCR) 

Lentokoneet

Seuraava
Hopeanharmaa Vampire trainer -harjoitushävittäjä näyttelyhallissa.
De Havilland D.H.115 Vampire Trainer Mk.55 (VT-8) 

Lentokoneet