Viestinäyttelyn vitriini, jossa on lentokoneen pienoismalleja, radiolaitteita ja vihollisen tunnistuskuvasto.

Viestinäyttely

Ilmapuolustuksen johtamis-, lennonvarmistus- ja viestikalustoa esittelevä Ilmavoimien Viestimuseo perustettiin Tikkakoskella vuonna 1977. Suomen Ilmavoimamuseon kanssa samoissa tiloissa se on ollut vuodesta 1989. Näyttely esittelee suomalaisen sotilasilmailun johtamistoimintaa 1920–30-luvun kirjekyyhkyistä uuden vuosituhannen tietovuon aikakauteen asti.

Näyttelyssä selviää, miten sotilasilmailu on kehittynyt alkuaikojen kokeiluista hyvin järjestelmälliseksi toiminnaksi. Aina kun koneen näkee ilmassa, sillä on selkeästi määritelty tehtävä ja se toimii johdettuna. Vielä 1930-luvulla kommunikaatio lentokoneen ja maan välillä ei aina kulkenut radioaalloilla, vaan kyyhkyn siivillä. Pakkolaskun sattuessa lentokoneessa mukana ollut lintu päästettiin lentämään kotitukikohtaan ilmoittamaan vastoinkäymisestä.

Viestinäyttelyn esineet, tarinat ja installaatiot valottavat ilmapuolustuksen johtamisen, lennonvarmistuksen, ilmavalvonnan sekä radiotiedustelun välineiden ja toimintatapojen kehitystä Suomen ilmavoimien alkutaipaleelta aina 2000-luvulle saakka.

Viestinäyttelyn laajentuneessa kokoelmassa on esillä materiaalia 1920-luvun kaksitasokoneiden ajan kirjekyyhkyhäkistä sota-aikaisiin ilmavalvontalottien varusteisiin sekä suihkukonekauden tutkataistelunjohtokalustoon.