Hurricane-hävittäjä näyttelyssä. Kone on sota-ajan alkuperäismaalauksessa.

Hawker Hurricane Mk. I (HC-452) 

Lentokoneet

Hawker Hurricane on englantilainen sekarakenteinen yksipaikkainen hävittäjä. Hurricanen prototyypin ensilento tapahtui marraskuussa 1935 ja ensimmäiset sarjatuotantokoneet valmistuivat lokakuussa 1937. Vuoden 1940 loppukesällä ja syksyllä käydyssä niin kutsutussa taistelussa Englannista Hurricane oli RAF:n runsaslukuisin hävittäjätyyppi ja sillä saavutettiin menestystä erityisesti Luftwaffen pommikoneosastoja vastaan. 

Suomen Ilmavoimat hankki Iso-Britanniasta vuoden 1940 helmikuussa 12 kappaletta käytännössä uusia Hurricane Mk.I -koneita. Suomalaiset lentäjät hakivat koneet Britanniasta, missä heille annettiin myös lyhyt tyyppikoulutus. Siirtolentojen aikana menetettiin kaksi konetta onnettomuuksissa. Suomeen Hurricanet saapuivat maaliskuun alkupuolella 1940, eivätkä ne ehtineet osallistua talvisodan ilmataisteluihin. 

Pian jatkosodan syttymisen jälkeen havahduttiin Hurricane-hävittäjien kohdalla varaosapulaan, joka rajoitti konetyypin käyttöä Suomessa sodan loppuun asti. Varaosia Ilmavoimien koneisiin koetettiin hankkia muun muassa alasammuttujen Neuvostoliiton ilmavoimien Hurricane-hävittäjien putoamispaikoilta. 

Maailmalla mainetta niittäneiden Hurricane-hävittäjien merkitys Suomen kannalta jäi sota-aikana vaatimattomaksi ennen kaikkea koneiden vähäisen määrän ja kroonisen varaosapulan vuoksi. Yhteensä Ilmavoimissa saavutettiin konetyypillä vain 5½ ilmavoittoa. Näytteillä oleva HC-452 on Ilmavoimien eniten lentänyt Hurricane 208 lentotunnilla. Koneella saavutettiin 2 ½ ilmavoittoa. Lisäksi se on yksi parhaiten säilyneistä sota-aikaisista museokoneista ja jopa koneen maalipinta- ja kangasverhoilu ovat säilyneet alkuperäiskunnossa. 

Lisätiedot

Käyttöaika

1940–1944

Valmistaja

Hawker Aircraft Ltd, Iso-Britannia.

Mitat

Siiven kärkiväli 12,19 m; Suurin nopeus 510 km/h; Pituus 9,58 m; Korkeus 4,04 m.

Tyyppi

Yksipaikkainen hävittäjä

Esinenumero

312

Sijainti

Näyttely

Kuvia museoesineestä

Edellinen
Järven pohjasta nostettu Brewster-hävittäjä näyttelyssä. Maali on kulunut ja hilseillyt, taisteluvauriot näkyvät.
Brewster Model 239 (BW-372) 

Lentokoneet

Seuraava
Maastonvihreä Fokker 21 näyttelyhallissa. Koneessa on jääkentälle laskeutumista varten sukset.
Fokker D.XXI (FR-110) 

Lentokoneet