Pieni, yksitasoinen, hopeanharmaaksi maalattu, Gourdou-Leseurre-lentokone näyttelyssä.

Gourdou-Leseurre (8F.12) 

Lentokoneet

Gourdou-Leseurre B.3 on ranskalainen yksipaikkainen ja yksitasoinen hävittäjä. Koneen runkorakenne on teräsjänteillä jäykistettyä teräs- ja alumiiniputkea; siipi on puurakenteinen. Kone on verhoiltu kankaalla, lukuun ottamatta alumiinisia muotoilulevyjä. Ranskalaisten insinöörien Charles Gourdoun ja Jean Leseurren vuonna 1918 suunnitteleman hävittäjän rakenne oli aikanaan edistyksellinen ja sen lento-ominaisuuksia pidettiin hyvinä.  

Suomen Ilmavoimien suorittaessa ensimmäistä hävittäjähankintaansa, hankittiin maahan keväällä 1923 kokeiltavaksi yksi Gourdou-Leseurre B.2 -hävittäjä. Koekoneen lisäksi vuonna 1924 Suomeen hankittiin 18 kappaletta Gourdou-Leseurre B.3 -hävittäjiä, joista muodostettiin saman vuoden syksyllä Suomen Ilmavoimien ensimmäinen täysivahvuinen hävittäjälaivue Utissa sijainneen maalentoeskaaderin yhteyteen. 

Suomen Ilmavoimamuseon Gourdou-Leseurre B.3 on maailman ainoa säilynyt konetyypin edustaja. Kone entisöitiin Tikkakoskella Hämeen Lennostossa vuosina 1968–1970. Projektista sai alkunsa Ilmavoimien entisöintitoiminta, mikä oli osaltaan vaikuttamassa myös Keski-Suomen Ilmailumuseon – nykyisen Suomen Ilmavoimamuseon – perustamiseen. 

Lisätiedot

Käyttöaika

1923–1931

Valmistaja

Gourdou-Leseurre, Ranska

Mitat

Siiven kärkiväli 9,60 m; Suurin nopeus 90 km/h; Pituus 6,63 m; Korkeus 2,40 m.

Tyyppi

Yksipaikkainen ja yksitasoinen hävittäjä

Esinenumero

309

Sijainti

Näyttely

Kuvia museoesineestä

Edellinen
Kaksitasoinen, harmaa, puupotkurilla varustettu Breguet-lentokone näyttelyhallissa.
Breguet 14 A2 (3C30, BR-30) 

Lentokoneet

Seuraava
Kaksitasoinen, harmaaksi maalattu Martinsyde-lentokone näyttelyssä.
Martinsyde F.4 Buzzard (MA-24) 

Lentokoneet