Hopeanvärinen Fouga Magister näyttelyhallissa. Kyljessä on sinivalkoinen kokardi eli kansallistunnus.

Fouga CM 170 Magister (FM-45) 

Lentokoneet

Fouga Magister on ranskalainen metallirakenteinen, kaksipaikkainen ja kaksimoottorinen suihkuharjoituskone. Koneen prototyyppi suoritti ensilentonsa heinäkuussa 1952. Tuohon aikaan kone edusti täysin uudentyyppistä ja omintakeista suunnittelua, jonka lähtökohtana oli ollut pienten ja taloudellisten suihkumoottoreiden käyttö. Koneen rakenteen kenties silmiinpistävin piirre on V-pyrstö. 

Ilmavoimien kalustoa alettiin 1950-luvun loppupuolella modernisoida voimakkaasti. Tähän liittyi myös uuden harjoituskaluston hankinta, mihin liittyen Suomessa koelennettiin vuosina 1957–1958 useampiakin harjoitussuihkukonetyyppejä. Uudeksi harjoituskoneeksi päätettiin vertailujen jälkeen valita Fouga Magister, jonka hankintapäätös tehtiin lokakuussa 1958. Suomen Ilmavoimien käytössä oli vuosina 1958–1988 yhteensä 80 Fouga Magister -suihkukonetta. Koneista 62 valmistettiin Suomessa lisenssillä Valmet Oy:n toimesta. 

Fouga Magisterin käyttöönoton myötä koulutustaso Ilmavoimissa koheni roimasti. Fouga-kalustolla kyettiin luomaan lento-oppilaille perusvalmiudet varsinaista hävittäjäkoulutusta silmällä pitäen. Käytössä Fouga Magisterit osoittautuivat erittäin luotettaviksi koneiksi. Lentotoiminnassa ja sen valmistelussa Fouga vaati aiempaa enemmän tarkkuutta ja siirsi Ilmavoimat uudelle aikakaudelle Vihuri-kaluston poistumisen myötä. 

Fouga Magisteria voidaan pitää yhtenä Ilmavoimien onnistuneimmista hankinnoista. Kalusto oli käytössä 30 vuotta ja sillä koulutettiin Ilmavoimille 732 ohjaajaa. Konetyypin viimeinen sotilaskäyttäjä oli Belgia, joka käytti Fouga Magistereita vuoteen 2007 asti. Suomen Ilmavoimamuseon FM-45 lensi konetyypin viimeisen lennon Ilmavoimissa joulukuussa 1988. 

Näyttelyssä on myös erillinen Fouga Magisterin ohjaamo-osa, johon saa mennä istumaan!

Lisätiedot

Käyttöaika

1958–1988

Valmistaja

Air Fouga, Ranska / Valmet Oy, Suomi

Mitat

Siiven kärkiväli 12,15 m; Suurin nopeus 650 km/h; Pituus 10,05 m; Korkeus 2,80 m.

Tyyppi

Kaksipaikkainen suihkuharjoituskone

Esinenumero

2123

Sijainti

Näyttely

Kuvia museoesineestä

Edellinen
Safir-alkeiskoulukone on museon näyttelyssä. Se on hopeanharmaa ja sillä on oranssi nokka,.
Saab 91D Safir (SF-2) 

Lentokoneet

Seuraava
Hopeanharmaa Iljushin IL-28 -kone on näyttelyssä nostettu pilareiden päälle sen suuren koon vuoksi.
Iljushin IL-28R (NH-4)

Lentokoneet