Gnat-torjuntahävittäjä näyttelyssä.

Folland Gnat Mk.1 (GN-101) 

Lentokoneet

Folland Gnat on englantilainen yksipaikkainen torjuntahävittäjä. Vuonna 1955 ensilentonsa suorittaneen koneen suunnittelussa oli pyritty yhdistämään mahdollisimman pieni koko, hyvä suorituskyky ja edullinen hinta. Kaksi viimeksi mainittua ominaisuutta herättivät Ilmavoimien kiinnostuksen Gnatia kohtaan, kun ajanmukaisen suihkuhävittäjän hankintaa Suomeen alettiin valmistella 1950-luvun puolivälissä.  

Gnatin hankintasopimus Suomeen allekirjoitettiin lokakuussa 1956, minkä lisäksi periaatepäätös 20 Gnatin lisenssivalmistuksesta Valmetilla tehtiin helmikuussa 1957. Sopimuksen mukaan Follandin lentokonetehdas lupasi toimittaa ensimmäiset koneet Ilmavoimille joulukuuhun 1957 mennessä, joskin lopulta ensimmäiset kaksi konetta saapuivat Tikkakosken Luonetjärvelle vasta heinäkuun lopussa 1958. Jo seuraavana päivänä koneiden saapumisesta Gnatilla suoritettiin ensimmäinen yliäänilento Suomen ilmatilassa. 

Näyttävästä alusta huolimatta pian kävi ilmi, etteivät koneet olleet vielä täysin palvelukseen kelpaavia. Toinen koneista tuhoutui jo alle kuukauden kuluttua Suomeen saapumisestaan teknisen vian vuoksi. Onnettomuuden syyksi paljastui tutkimuksissa suunnitteluvirhe. Konetyyppi joutui perusteellisten tutkimusten ja korjausten ajaksi lentokieltoon ja sillä lennettiin seuraavan kerran vasta tammikuussa 1959. 

Alkuvaiheessa Ilmavoimien Gnateissa esiintyikin paljon vikoja ja puutteita, mutta lopulta useiden satojen erilaisten Suomessa suunniteltujen muutosten ja modifikaatioiden ansiosta Gnateista saatiin hiottua täysin käyttökelpoisia suihkuhävittäjiä.  

Ketteryytensä ja hyvän nousukykynsä ansiosta Gnat oli ohjaajien suosiossa, joskin vastapainoksi konetyyppi oli myös melko haastava käsiteltävä ja vaati ohjaimiinsa pätevän lentäjän. Ilmavoimamuseon GN-101-kone oli toinen kahdesta Suomeen ensimmäisenä saapuneesta Gnatista ja sille on annettu perinnenimi ”Kreivi von Rosen”. 

Lisätiedot

Käyttöaika

1958–1972

Valmistaja

Folland Aircraft, Iso-Britannia

Mitat

Siiven kärkiväli 6,75 m; Suurin nopeus 1 040 km/h; Pituus 9,10 m; Korkeus 2,30 m

Tyyppi

Yksipaikkainen torjuntahävittäjä

Esinenumero

318

Sijainti

Näyttely

Kuvia museoesineestä

Edellinen
Hopeanharmaa Vampire trainer -harjoitushävittäjä näyttelyhallissa.
De Havilland D.H.115 Vampire Trainer Mk.55 (VT-8) 

Lentokoneet

Seuraava
Safir-alkeiskoulukone on museon näyttelyssä. Se on hopeanharmaa ja sillä on oranssi nokka,.
Saab 91D Safir (SF-2) 

Lentokoneet