Stieglitz-alkeiskoulukone näyttelyssä. Oranssit kaksitasosiivet, maastonvihreä maalaus rungossa.

Focke-Wulff FW 44 J Stieglitz (SZ-4) 

Lentokoneet

Stieglitz on saksalainen sekarakenteinen ja kaksipaikkainen alkeiskoulukone. Runkorakenne on hitsattua teräsputkea ja siivet puurakenteiset. Kone on kangaspäällysteinen lukuun ottamatta alumiinilevystä tehtyjä nokkapellityksiä. Koneen prototyypin ensilento oli vuonna 1932. Testeissä koneen taitolento-ominaisuudet todettiin erinomaisiksi. Huhtikuussa 1940 Suomen Ilmavoimat osti 30 Focke-Wulf Fw 44 J -konetta Saksasta. Hankituista koneista kymmenen oli alun perin tilattu Norjaan, mutta Saksan miehitettyä maan ne myytiin Suomeen.  

Sota-aikana ”Stigut” palvelivat etupäässä jatkokoulutus- ja yhteyskoneina. Sodan jälkeen niitä käytettiin alkeislentokoulutukseen kotimaisen VL Viiman rinnalla. Konetyyppi säilyi Ilmavoimien käytössä toukokuuhun 1960 asti. 

Vuonna 1960 huutokaupatuista koneista Ilmavoimat osti kymmenen vuotta myöhemmin takaisin SZ-4:n, joka oli ollut Forssan Ilmailukerhon käytössä. Ilmavoimat käytti sitä niin sanottuna lentävänä museokoneena vuodesta 1970 vuoteen 1980 asti, joskin harvakseltaan. Suomen Ilmavoimamuseon kokoelmaan kyseinen kone päätyi vuonna 1989. 

Lisätiedot

Käyttöaika

1940–1960

Valmistaja

Focke-Wulff, Saksa

Mitat

Siiven kärkiväli 9,00 m; Suurin nopeus 185 km/h; Pituus 7,30 m; Korkeus 2,70 m.

Tyyppi

Kaksipaikkainen alkeiskoulukone

Esinenumero

1947

Sijainti

Näyttely

Kuvia museoesineestä

Edellinen
Harmaa, kellukkeilla varustettu Moth-lentokone näyttelyhallissa.
De Havilland D.H.60 Moth (OH-EJA) 

Lentokoneet

Seuraava
Suuri hopeanvärinen DC-3-lentokone museon näyttelyssä. Metallisissa potkureissa on kolme lapaa.
Douglas DC-3/C-47 (DO-4) 

Lentokoneet