Viestimuseo

Ilmapuolustuksen johtamis-, lennonvarmistus- ja viestikalustoa esittelevä Ilmavoimien Viestimuseo perustettiin Tikkakoskella vuonna 1977. Samassa tilassa Keski-Suomen ilmailumuseon kanssa se on ollut vuodesta 1989. Muutama vuosi sitten viestimuseo joutui sulkemaan ovensa ilmailumuseorakennuksen korjaustöiden takia. 21. kesäkuuta 2011 avattu uusi näyttely esittelee suomalaisen sotilasilmailun johtamistoimintaa 1920–30-luvun kirjekyyhkyistä uuden vuosituhannen tietovuon aikakauteen asti.

Viestimuseon esineet, tarinat ja installaatiot valottavat ilmapuolustuksen johtamisen, lennonvarmistuksen, ilmavalvonnan sekä radiotiedustelun välineiden ja toimintatapojen kehitystä Suomen ilmavoimien alkutaipaleelta aina 2000-luvulle saakka.

Vielä 1930-luvulla kommunikaatio lentokoneen ja maan välillä ei aina kulkenut radioaalloilla, vaan kyyhkyn siivillä. Pakkolaskun sattuessa lentokoneessa mukana ollut lintu päästettiin lentämään kotitukikohtaan ilmoittamaan haaverista.

Näyttelyssä selviää, miten sotilasilmailu on kehittynyt alkuaikojen kokeiluista hyvin järjestelmälliseksi toiminnaksi. Aina kun koneen näkee ilmassa, sillä on selkeästi määritelty tehtävä ja se toimii johdettuna.

Viestimuseon laajentuneessa kokoelmassa on esillä materiaalia kaksitasokoneiden ajan kirjekyyhkyhäkistä sota-aikaisiin ilmavalvontalottien varusteisiin sekä suihkukonekauden tutkataistelunjohtokalustoon.

Vanhimmat esineet palvelivat ilmapuolustusta 1920-luvulla ja uusimmat vielä muutama vuosi sitten.