Yhteistyötä museoiden välillä

Alkuvuoden merkittävin ponnistus museossa on saatu loppusuoralle. Brewster sai paikkansa näyttelyssä. Samalla museon näyttelyn rakenteessa tehtiin tietoinen riskiratkaisu. Suorat linjat rikottiin, koneet eivät enää ole kuin platalla rivissä. Ratkaisuun päädyttiin, jotta Brewster saadaan hylkynä omalle paikalleen erilleen enemmän ”lentokuntoisista” museokoneista. Muuttamalla museokävijän polku hieman mutkikkaammaksi tarjotaan samalla mahdollisuus tarkastella näyttelykoneita eri kanteilta, sivusta ja takaa tavanomaisen sivuviiston näkövinkkelin lisäksi. Toivottavasti järjestely saa kävijöiden hyväksynnän.

Maaliskuun 18. päivänä avataan Suomen oloissa historiallinen museonäyttely. Jyväskylän alueen kuusi museota ovat ponnistelleen runsaan vuoden Lentämisen ihme –näyttelyn valmisteluissa. Mukana ovat ilmailumuseon lisäksi Suomen käsityön museo, Alvar Aalto -museo, Keski-Suomen museo, Keski-Suomen luontomuseo ja Jyväskylän taidemuseo. Näyttelyn avajaiset ovat Aren aukiolla 18.3. klo 17 – 19.

Ks. http://www.avoinmuseo.fi/lentamisenihme/. Ilmailumuseolta kuljetetaan avajaisiin museon edessä pesäänsä pitävä Anni, MiG-17 alias LiM-5, jonka maalauksen koululaiset suunnittelivat 2006. Anni soveltuu hyvin tällaisiin tehtäviin, se kun ei ole museoesine. Aren aukiolla Anni viettää kaksi yötä, se tuodaan sinne alkuillasta 17.3. ja noudetaan takaisin museolle illalla 19.3. Kaikissa kuudessa museossa toteutettavan yhteisnäyttelyn tarkoituksena on saada museokävijät vierailemaan myös muualla kuin siinä tutussa ja turvallisessa, ”omassa” museossa. Tätä tehostetaan ”lentolupakirjalla”, johon kävijät voivat kerätä leiman kustakin museosta. Kaikki kuusi leimaa keränneiden ja lupakirjansa palauttaneiden kesken arvotaan kahden hengen kuumailmapallolento. Mahdollisuus on siis päästä kokemaan lentämisen ihme itsekin.