Vuoden vaihtuessa 2009

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on aika kiittää kävijöitämme. Vaikka museoiden kohdalla vertailu kävijämäärillä ei olekaan relevanttia, en voi olla olematta tyytyväinen kävijämäärämme kehitykseen. Museo asetti vuoden alussa varovaisesti tavoitteeksi 25000 kävijää. Tuo raja on jo aikaa ohitettu, nyt kolkutellaan 26500:n kävijän määrää. On kiistaton tosiasia, että vaikka sijaitsemme suhteellisen kaukana maan väestöllisestä keskittymästä, matkailijat ja ilmailuhistoriasta kiinnostuneet kaempaakin jaksavat vierailla museossamme. On ollut palkitsevaa huomata, että myös yhä useampi jyväskyläinen on löytänyt ilmailumuseonsa. Tulkitsen tämän kaiken osoituksena siitä, että olemme ansainneet paikkamme niin Suomen kuin kansainvälisessäkin museokentässä

Museossa käynti ei ole vain yksisuuntainen kokemus, jossa kävijä saa tietoa, elämyksiä, ajanvietettä tai jotain muuta haluamaansa. Kävijä vaikuttaa omalta osaltaan myös museoon, sen näyttelyihin ja politiikkaan. Vaikutus ei näy aina välittömästi, mutta kävijöiden mielipiteellä on vaikutuksensa. Aina mielipiteen ei tarvitse muuttaa mitään. Se voi olla myös myönteinen palaute kahviossa museon linjasta. Ja sellaista olemmekin saaneet paljon. Se, jos mikä antaa henkilökunnallemme uskoa ja tarmoa jatkaa museobyrokratian synkempinäkin päivinä. Se antaa myös vahvistusta valinnoillemme.

Jokainen kävijä vaikuttaa myös tilastossa. Sillä mitataan mm. museon yhteiskunnallista vaikuttavuutta, joka tänä päivänä on ratkaisevan tärkeää. Tosiasia on myös se, että käynnillään museokävijä myös tukee taloudellisesti museota. Ilman tätä tukea mekään emme voisi toimia.

Valitettavasti en voi olla paikalla kittämässä museon omaa väkeä loistavasti hoidetusta, raskaasta mutta antoisasta vuodesta. Onneksi henkilöstömme sai vahvennuksia, kun alkuvuodesta Harrin paikka vakinaistettiin ja loppuvuodesta Susanna vastasi myöntävästi työpaikkatarjoukseemme. Molemmat ovat tuoneet museoon uutta intoa ja uusia ajatuksia. Keep up the good work! Ja kiitos kaikille!

Tammikuussa 2010 pitkäaikainen konservaattorimme, Veikko Havimo, jää ansaitulle eläkkeelle. Menetämme rutkasti ainutlaatuista tietotaitoa lentokonekonservoinnin saralla. Toivottavasti tiedoista edes osa on ehtinyt siirtyä Harrille. Vekelle suurkiitokset ja hyviä eläkepäiviä!

Kiitän kaikkia vuoden aikana museossa käyneitä ( ja vielä joulukuun aikana käymään ehtiviä ) tuestanne museollemme! Erityinen kiitos vakituisille kävijöilemme, joista muutamat käyvät museossa lähes päivittäin! Toivotan Rauhallista Joulua ja Hyvää Uuutta Vuotta!
Toivottavasti tapaamme myös ensi vuonna. Pyrimme omalta osaltamme ylläpitämään näyttelyn kiinnostavuutta niin, että löytäisitte joka kerta uusia elämyksiä.