Vuoden 2016 toimintakertomus
Yleistä
Puolustusvoimien tiloissa olevien säilytystilojen supistuminen jatkui edelleen. Vuonna 2014 jouduimme tyhjentämään jo yhden lentokonehallin. Vuoden 2016 merkittävin asia oli parhaan säilytystilamme supistuminen 30%:lla. Keväällä tuli käsky tyhjentää kokonaisuudessaan museon käytössä oleva Puolustusvoimien säilytystila. Kyseinen tila on ainoa museon käytössä oleva lämmin ja kuiva säilytystila, joka soveltuu arkojen, kangaspäällysteisten lentokoneiden ja viestikaluston säilytykseen. Alkukesästä käskyä lievennettiin koskemaan tilan supistamista ja materiaalin uudelleensijoittamista muualle kyseisessä säilytystilassa. Joka tapauksessa kalustoa poistettiin romutettavaksi merkittävä määrä. Poistaminen tehtiin museon prioriteettiohjeen mukaan. Ensisijaisesti poistettiin kaksois- ja kolmoiskappaleita sekä materiaalia, joka ei suoranaisesti liity ilmavoimien operatiiviseen toimintaan. Työ tehtiin elokuussa. Oman väen lisäksi tehtävään palkattiin museon entinen konservaattori, Veikko Havimo.
Vuosi oli museolle tappiollinen. OKM:n tuki supistui vajaalla 9000 eurolla ja varsinaisen toiminnan tuotot 10 000 eurolla. Kävijämäärä kasvoi edellisvuodesta, mutta lisäys oli ilmaiskävijöiden puolella. Maksaneiden kävijöiden määrä väheni 500:lla. Muutenkin matkailijat käyttivät vähemmän rahaa ostoksiin.
Myrsky II –projekti etenee suunnitelman mukaisesti.
Uutena toimintatapana aloitettiin yhteistyö Ilmasotakoulun lentotekniikan opetuksessa. Niin lentotekninen peruskurssi kuin kadettikurssikin oli työharjoittelussa museolla. Peruskurssi avusti Myrskyn restauroinnissa ja Kadettikurssi purki ja kokosi Lycomingin moottoria.
Konservaattorit valvovat edelleen Vantaalla Suomen Ilmailumuseossa tapahtuvaa Myrsky –hävittäjän puuosien uudelleenrakentamista samoin kuin Puolassa Krakovassa olevan Caudron-Renault C.R.714 –koneen restaurointia.
Säätiö
Suomen Ilmavoimamuseosäätiö on ylläpitänyt Suomen Ilmavoimamuseota sääntöjensä mukaisesti. Säätiöllä ei ole muuta toimintaa. Museossa oleva materiaali on pääosin Puolustusvoimien omaisuutta ja Säätiö vastaa museotoiminnasta Sotamuseon kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.
Säätiön uudet säännöt hyväksyttiin PRH:ssa syyskuussa 2016. Merkittävin muutos oli säätiön nimen muuttaminen vastaamaan museon nimeä. Syyskokouksessa 2016 museonjohtaja nimettiin säätiön asiamieheksi työnimikkeenä museonjohtaja.
Säätiön hallinnosta vastaa hallitus, muita hallintoelimiä ei ole. Hallituksen edustajien lähipiiri-ilmoitukset ovat liitteenä.
Säätiön hallitus ja Suomen Ilmavoimamuseon johtokunta 31.12.2016:
Yhteisö Jäsen Varajäsen
Ilmavoimat Pekka Haavikko Kimmo Hyvärinen
Keski-Suomen Liitto Aimo Asikainen Hannu Koponen
Finavia Oyj Markku Linna Esa Kainulainen
Jyväskylän kaupunki Ari Karimäki Heli Leinonkoski
Jyväskylän yliopisto Janne Vilkuna Pirjo Vuorinen
Ilmavoimien Kiltaliitto ry Jarmo Alanko Risto Laukkanen
Lentotekniikan Kilta ry Pentti Minkkinen Pertti Virtanen
Säätiön ja siis myös museon rahastonhoitajana on Visma Services Oy ja tilintarkastajana toimii BDO Oy.
Hallitus on kokoontunut vuoden aikana kaksi kertaa, 23.3. ja 24.11. Hallitukselle ei ole maksettu palkkioita tai korvauksia.
Johtoryhmä (Linna, Vilkuna, Mecklin) on kokoontunut käsittelemään ajankohtaisia asioita viisi kertaa (1.2., 9.6., 26.8., 5.10., 22.11).
Säätiön toiminnan jatkumisen kannalta oleellinen asia on Sotamuseon kanssa tehty sopimus, joka päättyy vuoden 2018 lopussa. Uuden sopimuksen sisällöstä ja vaateista ei ole toistaiseksi saatu tietoja. Pahimmillaan Puolustusvoimien irtautuminen museorakennuksen kulujen maksamisesta saattaa pakottaa säätiön lopettamaan toimintansa museon ylläpitäjänä. Asiaan liittyen on käyty neuvotteluja niin Pääesikunnan, Sotamuseon, Senaatti Kiinteistöt Oy:n kuin Jyväskylän kaupunginkin kanssa.
Museon henkilökunta
– Kai Mecklin, museonjohtaja
– Susanna Vallius, museolehtori
– Mikko Kylmälä, amanuenssi
– Harri Huopainen, konservaattori
– Antti Lappalainen, konservaattorin apulainen / avustava konservaattori
– Pekka Nieminen, osa-aikainen (3 päivää viikossa) konservaattorin apulainen
– Mika Rautasaari osa-aikainen (3 päivää viikossa) konservaattorin apulainen
– Ville Siltanen, museomestari
– Eija Tenhunen, lipunmyyjä/kahvionhoitaja
– Veikko Havimo, projektityöntekijänä 1.8. – 31.8.
Tilapäisinä lipunmyyjä/kahvionhoitajina:
– Annika Mäkinen tammi – joulukuu
– Johanna Ristola, tammi–joulukuu
– Sarianna Mecklin tammi – syyskuu
– Petra Ahonen tammi – joulukuu
Museon siivous ostettiin SOL Palvelut Oy:ltä ja kuramattopalvelu Lindström Oy:ltä.
Vapaaehtoistoiminta
Ossi Lemminki on jatkanut arkiston valokuvatietojen lisäämistä (nimiä, paikkoja jne.) sekä museon leikekirjan pitämistä.
Viikonloppuopastuksia ovat hoitaneet Keski-Suomen Ilmailijat, opastuksia oli 16 kertaa.
Jyväskylän pienoismalliharrastajat ovat kokoontuneet museolla kuukausittain kuukauden toisena tiistai-iltana. He järjestivät jo yhdeksännen kerran Jyväskylän Pienoismallitapahtuman 30.1. Pienoismallirompepäivät järjestettiin viime vuoden tapaan 24.9.
Lentotekniikan Killan kanssa järjestettiin Historic -kurssien sarjassa DC-3 –kurssi 16.-17.4. Museon ja killan pitkäaikainen haave järjestää kurssi Messerschmitt Bf 109:stä toteutettiin vihdoin 22.-23.10. Kurssien oppilaspaikkojen määrää on ollut pakko nostaa suuren kysynnän vuoksi. Edelleen valitetaan sitä, että kaikki halukkaat eivät pääse kursseille.
Yhteensä vapaaehtoistoimintaa oli arviolta n. 650 h.
Kokoelmien kartunta ja hoito
Museo on sitoutunut sopimukseen kulttuurihistoriallisten museoiden valtakunnallisesta tallennustyönjaosta (TAKO). Sopimuksen mukaan museon kokoelmien kartunnassa on vain sotilasilmailuun ja maamme ilmavoimien toimintaan liittyvää materiaalia. Tilanpuutteen vuoksi materiaalia on otettu vastaan vain poikkeustapauksissa, lähinnä pienikokoisia varaosia ja varusteita, jotka on voitu sijoittaa osaksi näyttelyä.
2016 | 2015 | ||
Esineet | 8 | 73 | |
Varusteet | 22 | 28 | |
Tarvikkeet | 45 | 2 | |
Hylkylöydöt | 0 | 0 | |
Valokuvat | 550 + 2 albumia | 3300 + 8 album + 7 ltk | |
Arkistot | 195 | 144 | |
Filmit, videot, CD:t | 10 | 28 | |
Kirjat, ohjekirjat | 38 | 90 | |
Lehdet | 0 | 0 | |
Museomateriaali on kirjattu Memoroniin. Uusia diariointeja (kartuntaeriä) 48 kpl (2015 oli 67 kpl).
Osa materiaalista on edelleen huonossa (teltoissa) ja erittäin huonossa (taivasalla) säilytyksessä tilojen puutteen vuoksi.
Huonokuntoista ja toisarvoista materiaalia (ei kuitenkaan Sotamuseon diariossa olevaa) on poistettu puolustusvoimien tiloissa olevien säilytystilojen supistamiseen liittyen hallituksen päätösten mukaisesti.
Tutkimus
Sotilaslentokoneiden putoamispaikkoja ovat edelleen kartoittaneet harrastuspohjalta niin sanotuilla hylkyretkillä Tapio Tuomisto, Pentti Hyvärinen ja Tapani Rahkonen (talkootyötä noin 3 viikkoa). Saatu aineisto on arkistoitu Ilmavoimamuseon arkistoon.
Oma tutkimus on keskittynyt Ilmavoimien toimintaan Sotien ja välirauhan aikana sekä näyttelyn uusien seinätaulujen valmistamiseen näihin tietoihin perustuen. Näyttelytaulut uusitaan rahoituksen puitteissa tulevina vuosina. Tarkoituksena on esitellä Ilmavoimien toiminnan kannalta oleellisia tapahtumia ja henkilöitä eikä niinkään jokaista käytössä ollutta lentokonetyyppiä.
Museolehtori on jatkanut Ilmavoimien 100 –vuotisnäyttelyn valmistelua taustatutkimuksella ja materiaalin keruulla. Tarkoitus on julkaista myös kirja perustuen kerättyyn materiaaliin. Hän piti plogia, joka seurasi lento-oppilaiden koulutusmatkaa Ranskaan vuonna 1919. Blogin päivittäminen loppui vuoden 2015 lopussa, mutta kävijöitä on edelleen (lentokoulussaranskassa1919.wordpress.com). Sivulatauksia oli 1180 (vuonna 2015 oli 1709, kävijöitä 233, (vuonna 2015 oli 756). Ulkomaisia kävijöitä mm USA:sta, Iso-britanniasta ja Venäjältä.
Asiakkaiden lyhyet tietopyynnöt ja valokuvatilaukset toimitettiin enimmäkseen sähköisessä muodossa sekä koti- että ulkomaisille tilaajille (Siltanen ja Kylmälä).
Näyttelytoiminta
Perusnäyttelyyn lisättiin 1930 –luvun ja Talvisodan uusitut näyttelytaulut. Vaihtuva näyttely ”Tekstiilikokoelman aarteita” on ollut koko vuoden esillä museon takaosassa vitriinissä.
Ylätasanteella on edelleen lentokonemekaanikkojen toimintaa esittelevä näyttely, samoin kuin Antti Salmisen ilmailuaiheisia öljyvärimaalauksia.
Amerikkalaisesta National Naval Aviation Museumista Pensacolasta Floridasta lainassa oleva Brewsterin hylky (BW-372) on saanut lisäaikaa. Kone on näillä näkymin museossa ainakin kesään 2018 saakka.
Myrsky –hävittäjän resturoituja osia oli näyttelyssä Jämi Fly In:ssä ja koko runko Kädentaitomessuila Tampereella 18.-20.11.
Ulkoesittelyssä on kolme Draken- ja MiG-21bis/UM-suihkuhävittäjää sekä Mi-8 -helikopteri.
Museo ja yleisö
Avoinnea: 1.6.-15.8. klo 10 – 20
16.8.-31.5. klo 11 – 17
yht. 2447 (2015: 2456) tuntia
Aukioloaikojen ulkopuolisia tilauksia on ollut viisi (2015 kolme).
Kävijät: maksaneita 13936 (2015: 14376) ilmaisia 6654 (2015: 6122), yhteensä 20590 (2015: 20408). Ulkomaisten kävijöiden määrä arviolta n. 7%.
Ilmaisia sisäänpääsypäiviä on ollut:
- Pienoismallipäivä 30.1.
- Jyväskyläpäivä 20.3.
- varuskunnan ilmailupäivä 19.5
- Tikkakosken Tohinat 21.8.
- pienoismallirompepäivä 24.9.
Vaasan yliopiston laskentamallin mukaan museon vaikuttavuus Keski-Suomelle oli 823 600 €.
Ilmailumuseon nettisivuilla on vieraillut 28970 (2015: 33791) kävijää ja sivujen latauksia on ollut 105669 (2014: 154586) kertaa. Kävijämäärän vähennys johtunee nettisivujen osoitteen vaihtumisesta museon nimen muutoksen seurauksena. Kävijöistä 79% oli Suomesta, seuraavana 2,8% USA:sta, 2,7% Venäjältä, 2,2% Britanniasta ja 1,9% Ruotsista. Ilmavoimamuseon facebook-sivulla oli vuoden lopussa lähes 2300 ”tykkääjää”.
Kirjastossa oli 50 vieraskirjaan merkittyä tutkijavierailua (2015: 32). Läheskään kaikki eivät kuitanneet vieraskirjaa. Ulkopuolisten kokouksia kirjastossa oli neljä kertaa (2015 neljä).
Museo ja yhteiskunta
Ilmasotakoulun lentotekninen AUK tutustui museoon museossa 23.2 ja 26.8.
Ilmasotakoulun lentotekninen peruskurssi oli 21.-23.9. museolla tutustumassa lentokonerakenteisiin ja restauroimassa Myrskyä konservaattorin ohjauksessa.
Jyväskylän uusi museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen kävi tutustumassa museoon 27.9.
Museologian opiskelijoita ei ole ollut vuoden aikana harjoittelussa. JYU:n museologian opiskelijat tutustuivat perinteisesti museoon 26.4.
Ilmailumuseolla ei ole erityistä pedagogista ohjelmaa, mutta koululaisille – niin kuin muillekin – on järjestetty tilauksesta räätälöityjä kierroksia. Erityisen suosittuja ne olivat toukokuussa koulujen kevätretkien aikaan.
Koululaisten TET-harjoittelussa oli yksi oppilas tutustumassa työelämään.
Julkaisu- ja tiedostustoiminta
Museolla oli käytössään Jyväskylän lentoasemalla mainostilavitriini.
Maksettua ilmoittelua mediassa on vähennetty ja valikoitu entistä tarkemmin. Museo jatkoi yhteistyötä Jyväskylän Seudun matkailun kanssa. Markkinointia sosiaalisessa mediassa (facebookissa) lisättiin. Museo liittyi myös instagramiin ja twitteriin, jossa olevia tietoja on ylläpitänyt amanuenssi. Museolehtori piti edelleen suosittua blogia facebookissa ilmavoimien alkuajoista.
Leikekirjaan kertyi museota koskevia lehtileikkeitä 9 (2015 18) sivua.
Tapahtumia museolla
- 27.1. Ilmakuvakamera- ja kartoituskuvausnäyttelyn avajaiset
- 30.1. Pienoismallipäivä
- 16.-17.4. Historic –kurssi (DC-3) (Lekotekn Kilta)
- 421.4. Valtakunnallisen veteraanikeräyksen avaus museolla
- 7.5. Jyväskylän moottorikerho, ajokoe piha-alueella
- 19.5. Yrittäjäkahvit
- 15.6. Pääsiäismunailu viimeisen kerran museolla
- 6.8. Nordisk Motorshow museon piha-alueella
- 21.9. Yrittäjäkahvit
- 24.9. Pienoismallirompepäivä
- 19.10. Yrittäjäkahvit
- 22.-23.10. Historic kurssi (Messerschmitt Bf 109) (Lekotekn Kilta)
Diarioinnit 2016
1/2016 Paul Tiililä, Pälkäne, lasinegatiiveja ja valokuvia
2/2016 GSE Arctic Oy, Kangasala, Leica RC30 ja kuvatulkintatyöpiste
3/2016 Maanpuolustuskorkeakoulu, Helsinki, kirja: ”Taistelutehon laskemiseen vaikuttaneet tekijät sodan 1941–1944 aikana ja siitä tehtävät johtopäätökset”
4/2016 Pertti Virtanen, Tikkakoski, 33 kpl digitoituja negatiiveja romutettojen lentokoneiden runkojen hakumatkoilta
5/2016 Perttu Peitsara, Jyväskylä, kirja: ”Koneita idässä – lentosuunta länteen”
6/2016 Koala-kustannus, Helsinki, kirja: ”Bae Hawk suomen Ilmavoimissa” (osto)
7/2016 Veikko Havimo, Tikkakoski, 36 kpl valokuvia mm. lentokonekonservoinneista
8/2016 Sotamuseo, Helsinki, Sotahistoriallinen aikakauskirja 35
9/2016 Marja-Leena Ranta, Mäntyharju, Veikko Laukaksen valokuvia ja arkistoa
10/2016 RUK:n oppilaskunta, Hamina, kirja: ”Vaisto – Reserviupseerikurssi 247”
11/2016 Aalto-yliopiston kirjasto, Otaniemi, kirja: ”Suomen lentokoneteollisuuden vaiheita 1922–1945”
12/2016 Jyväskylän yliopiston kirjasto, Jyväskylä, väitöskirja: ”Poisto museokokoelmasta” (osto)
13/2016 Pekka Nurmi, Lohtaja, Paavo Kahlan sota-arkku ja merkkejä
14/2016 Jukka Raunio, Halli, kirja: ”Valtion Lentokonetehtaan Historia osa 4”
15/2016 Yleisradio, Helsinki, DVD-levy: ”Dakota-lentäjät” (osto)
16/2016 Lentotekniikan kilta, Tampere, 3 kpl DVD-levyjä historic-tyyppikursseista
17/2016 Sotiemme Veteraanit, Helsinki, Sotiemme Veteraanit -muistotaulu ja Sotiemme Veteraanit -kirja
18/2016 Sotainvalidien veljesliiton Sisä-Suomen piiri ry, Jyväskylä, kirja: ”Sotainvalidit edellä käyden – vammoista huolimatta”
19/2016 Pertti Virtanen, Tikkakoski, DC-3 -filmit muistitikulla
20/2016 Pentti Kopiloff, Espoo, EFA 324 -laskuvarjo
21/2016 Jarkko Metsävirta, Tampere, VHS-nauha ja DVD-levy
22/2016 Matti Bäckström, Oulu, Suomen lentäjien surumarssin nuotit
23/2016 4 kpl kirjoja: ”Nuoret taistelulentäjät”, ”Harmon-lentäjät”, ”Luonetti” ja ”Korpilaivue” (osto)
24/2016 Malla Karhila, Espoo, Kyösti Karhilan valokuvia ja arkistoa
25/2016 Arja Leikoski, Hyvinkää, kirja: ”Luftförsvaret i ord och bild”
26/2016 Eeva Seppä, Helsinki, Toivo Karjalaisen arkistomateriaalia
27/2016 Bair Irincheev, Helsinki, kirja: ”The Aircraft of Soviet Aces”
28/2016 Peter Ocker, Saksa, 2 kpl kirjat: ”Hans Jacobs – Pionierleben im Flugzeugbau”, osat 1 ja 2
29/2016 Vapaudenristin ritarikunta, Helsinki, kirja: ”Vapaudenristin ritarikunta”
30/2016 Mikko Kylmälä, Jyväskylä, kirja ”Kuinka salata Salpalinja”
31/2016 RUK:n oppilaskunta, Hamina, kirja ”Kehrä – Reserviupseerikurssi 248”
32/2016 Docendo Oy, Helsinki, kirja ”Menetetyt majakat”
33/2016 Pentti Hyvärinen, Äänekoski, 8 kpl ilmailuhistoria-aiheisia kirjoja
34/2016 Mikko Meronen / Forum Marinum, Turku, kirja: ”Suomenlahti Pietarin suojana”
35/2016 Harri Huopainen, Jyväskylä, 3 kpl pienoismalleja ja dioraama
36/2016 Atena Kustannus, Helsinki, kirja: ”Kuoleman porteilla” (osto)
37/2016 Carl-Fredrik Geust, Espoo, 2 kpl kirjoja: ”Taistelu Suomenlahden ulkosaarista” ja ”Mannerheim-linja – Talvisodan legenda”
38/2016 Martti Hännisen perikunta, Raimo Valkki, Tampere, 2 kpl kirjoja: ”Sperry gyrosynkompassi, mallit C-2 ja C-2A toiminta ja käyttöselostus” ja ”Lennon mekaniikan oppikirja Koelentokoulua varten”
39/2016 Rautpohjan moottorikerho, Jyväskylä, kirja: ”Puolen vuosisadan automatka”
40/2016 Ilmavoimat, 2 kpl Ruska 2016 -harjoituksen hihamerkkejä
41/2016 Pieksämäen keskustelukerho, Pieksämäki, kirja: ”Kaivon kannelta kabinettiin”
42/2016 Kari Räikkönen, Tampere, Onni Räikkösen arkistomateriaalia ja tuntolevy
43/2016 Ilmavoimien logistiikkarykmentti, Tikkakoski, 8 kpl PK-1 -painekäsineitä
44/2016 Erkki Hammarén, Kinkomaa, Yrjö Hammarénin arkistomateriaalia digitoituna
45/2016 Pasi Keränen, Tampere, 2 kpl VL Myrskyn laskutelineen ja –siivekkeen käyttömoottoreita (vaihto)
46/2016 Luonetjärven varuskuntakerho, Tikkakoski, 8 kpl hopeisia kynttilänjalkoja (talletus)
47/2016 Panu Antere, Vantaa, Erik Antereen valokuva- ja arkistomateriaalia
48/2016 Lentosotakoulun kilta, Helsinki, DVD-levy: ”Juhani Ahon vitriinin vihkiäiset 29.9.2016”