Heinonen ja Valtonen: Albatrosista Pilatukseen – Suomen sotilaslentokoneet 1918–2010 (LOPPUUNMYYTY)

Keski-Suomen Ilmailumuseon julkaisuja 11
Saarijärvi 2010
316 sivua, 204 valokuvaa, 40 väripiirrosta
Lentokonehakemisto, henkilöhakemisto
35,00 € (LOPPUUNMYYTY)

Kansi11

Maaliskuun 6:ntena päivänä 1918 ruotsalainen kreivi Eric von Rosen lahjoitti ja luovutti kenraali Mannerheimille Thulin typ D –lentokoneen. Tuosta tapahtumasta katsotaan ilmavoimien historian Suomessa alkavan. Tosin Ruotsista oli saatu jo noin viikkoa aikaisemmin samoin lahjoituksena N.A.B typ 9 Albatros, mutta sen matka päättyi lumipyryn seurauksena ja moottori kiinnileikanneena junalla Kolhoon. Tässä teoksessa lähdetään siitä, että ensimmäisenä Suomen kamaralle tullut kone on vanhin ja Se Alku.

Runsaassa 90:ssä vuodessa Suomen Ilmavoimien käytössä on ollut lähes 200 eri konetyyppiä, kun mukaan on otettu alatyypit ja muunnokset. Vähän yli satasta putputtelevat kangasverhouksiset avo-ohjaamokoneet ovat kehittyneet jopa kahden machin vauhtivehkeiksi ja aivan uusimmat lähes itsestään toimiviksi monipuolisiksi tietokoneiksi. Koneet esitellään tässä teoksessa yksityiskohtaisesti teknisen kehitystyön, hankinnan ja käytön suhteen. Viimeisimpänä tyyppinä on kesällä 2010 maahan tullut Pilatus PC-12 NG.

Kirjan kuvituksena on paitsi mustavalkoisia valokuvia varhaisemmilta ajanjaksoilta myös Klaus Niskan, Kyösti Partosen ja insevl evp Jyrki Laukkasen uudemmista tyypeistä ottamia hienoja valokuvia. Viimemainitun vielä lennolla ottamia. Pentti Mannisen taidokkaat väripiirrokset täydentävät kuvitusta.

Timo Heinonen (1952), Keski-Suomen Ilmailumuseon tutkimusavustaja
Hannu Valtonen (1943), evl evp, FT, eläkeläinen