Sotilasilmailumme uranuurtajia

juliste
Ilmavoimamuseo juhlistaa Ilmavoimien 100-vuotista taipaletta uudella näyttelyosalla. Sotilasilmailumme uranuurtajia kertoo Ilmavoimien ensimmäisistä vuosista 1918-1920. Esillä on Ilmavoimien alkuaikojen lentäjien ja tähystäjien kirjoituksia, valokuvia ja esineitä tarinoineen.  Erityisesti ollaan haluttu tuoda esiin lentäjien ja tähystäjien omaa ääntä, kuinka he ovat omin sanoin kuvailleet vuosien 1918-20 tapahtumia ja tilanteita. Lähteinä on käytetty päiväkirjaotteita, kirjeitä ja muistelmia. Näistä pdf:stä löydät lentäjistä mielenkiintoisia lisätietoja: Janarmo, Leijer ja Waren.

Myös alkuperäinen Thulin Typ D F3 -koneen runko vuodelta 1918 tuodaan näyttelyyn ensimmäistä kertaa vuosien tauon jälkeen. Koneen mielenkiintoinen rakenne on kokonaan nähtävillä, koska alkuperäistä verhoilua ei juurikaan ole jäljellä.

VainoMikkola-Kirja-Kansi-300dpi-print_pieni
Museon julkaisusarjassa julkaistaan näyttelyyn liittyen museolehtori Susanna Valliuksen kirjoittama alppilentäjä Väinö Mikkolan elämäkerta. Mikkola syntyi Valkealassa, Kouvolan kylässä vuonna 1890. Hänen ilmailuntäyteinen elämänsä oli lyhyt mutta tapahtumarikas. Hänestä tuli merilentäjä maailmansodassa olevan Venäjän laivaston ilmavoimiin ja Suomen Ilmavoimien ensimmäinen ja kokenein lentäjä, joka menetti traagisesti henkensä Alpeilla vuonna 1920, noutaessaan Italiasta Savoia S.9 -lentovenettä.