Mannerheim-ristin ritarien kunniamerkit ja ristit

Jatkosodan 1941–45 aikana Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi nimitettiin 191 sotilasta. Risti oli näkyvä kiitos taistelukentällä osoitetusta poikkeuksellisesta rohkeudesta ja neuvokkuudesta. Kaikkiaan neljälle sotilaalle 2. luokan Mannerheim-risti suotiin kahdesti. Ilmavoimiin nimitettiin 19 Mannerheim-ristin ritaria, joista neljän kunniamerkit risteineen kuuluvat museon kokoelmiin: lentomestari Viljo Salmisen, lentomestari Ilmari Juutilaisen, luutnantti (myöhemmin kapteeni) Paavo Kahlan ja luutnantti (myöhemmin kapteeni) Lauri Äijön. Mannerheim-risti myönnettiin kahdesti Juutilaiselle, jolta esillä on ristin lisäksi kahta ristikkäin olevaa marsalkansauvaa esittävä solki. Lisätietoja ritareista löytyy tästä pdf:stä.

Aikaisemmin kunniamerkkejä risteineen on säilytetty turvallisuussyistä kassakaapissa, eivätkä ne ole olleet yleisön nähtävillä kuin erikoistilaisuuksissa. Nyt museo on yhdessä Mannerheim-ristin ritarien säätiön kanssa hankkinut erikoisvitriinit, joidenka ansiosta kunniamerkit ja Mannerheim-ristit ovat pysyvästi esillä perusnäyttelyssä.

Vitriinien julkistustilaisuuteen pääsi jokaisen ritarin suvun edustaja paikalle.