JK-274:n muistomerkki

JK-274:n muistomerkki paljastettiin 4.6.2013 runsaslukuisen kutsuvierasjoukon läsnäollessa. Saulkrastin kaupungin järjestämässä juhlallisessa tilaisuudessa olivat läsnä mm. Saulkrastin pormestari Ervins Gravitis, Suomen ja Latvian suurlähettiläät Pirkko Hämäläinen ja Juris Bone, Latvian puolustusministeriön parlamentaarinen sihteeri Veiko Spolitis, Latvian ilmavoimien edustajat, Lapin lennoston ja killan edustajat Rovaniemeltä, Lentovarikon killan edustajat (20 henk.) Tampereelta, JK-274:n lentäjien omaisten edustajat sekä latvialaiset Janis ja Guntis Seregins (isä ja poika), jotka osoittivat Junkersin turmapaikan Vesa Rinkiselle, joka Pirjo-vaimonsa kanssa kesällä 2010 lähti Latviaan etsimään JK-247:n putoamispaikkaa. Kaikkiaan tilaisuuteen osallistui yli 50 henkeä, osa heistä kuvassa 2.

kuva 1
kuva 1

JK-274:n muistomerkki oli Lapin lennoston killan ja Saulkrastin kaupungin yhteishanke.

Muistomerkin (kuva_1) suunnitteli latvialainen arkkitehdiksi kohta valmistuva Dace Ungure. Muistomerkki on betonista ja siinä on metalliosa, johon on leikattu Junkersin silhuetti.
Koneen lentokuvio (kuva_3) saatiin suunnittelijalle Matti Hämäläisen kirjassa Pommituslentolaivue 44 julkaistusta SA-kuvasta, joka esittää Junkers Ju 88 A-4 -konetta lennolla Höytiäisen päällä.

Muistomerkin ja muistomerkkialueen rakensi saulkrastilainen yritys SIA ZK Celtnieciba. Muistomerkkialueella on informaatiotaulu, jossa on latviaksi, suomeksi ja englanniksi kerrottu JK-274 viimeisestä lennosta ja turman uhreista. Muistomerkkihanketta ovat tukenut useat latvialaiset ja suomalaiset yksityishenkilöt ja yhteisöt, joista erityisesti mainittakoon SIA Neste Latvija.

Kuva 2
Kuva 2
Kuva 3
Kuva 3

Muistomerkin avajaistilaisuuden aloitti Latvian puolustusvoimain soittokunnan soittama Jääkärimarssi (kuva_5). Puheita pitivät Ervins Gravitis, Saulkrastin pormestari ja Saulkrastin alueneuvoston puheenjohtaja; Veiko Spolitis Latvian puolusutusministeriöstä; Sirkka-Liisa Koivuniemi, JK-274:n sähköttäjän Aimo Valkeeniemen tytär; Jari Nykänen, Lapin lennoston killan puheenjohtaja ja Vesa Rinkinen.

Kuva 4
Kuva 4

Kuvassa 4 omaisten edustajat Sirkka-Liisa Koivuniemi (os. Valkeeniemi) ja Jouni Valkeeniemi muistomerkin paljastuksen jälkeen. Sirkka-Liisa syntyi isän kaatumisen jälkeen saman vuoden syksyllä. Hän oli voinut tutustua isäänsä vain valokuvien ja jälkeen jääneiden kirjeiden avulla ja nyt saattoi laskea kukat isän kaatumispaikalle 70 vuotta myöhemmin. Aimo Valkeeniemi oli Jouni Valkeeniemen isosetä. Jounin panos muistomerkkihankkeen eri vaiheissa on ollut merkittävä.

Kuva 5
Kuva 5

Kuvat 1-4 Jorma Hautala, kuva 5 Pirjo Rinkinen.