Vuoden 2009 kävijätilastot

Jyväskylän museoiden vuoden 2009 kävijätilastot on julkaistu. Vaikka tiedetäänkin kävijämäärän olevan kovin suppea mittaamaan museoiden onnistumisesta tehtävässään, ei parempaakaan mittaria ole keksitty.  Museothan saattavat toimia aivan eri lähtökohdista, mutta tekevät silti museokentässä merkittävää työtä. Museolle itselleen kävijämäärän kehitys antaa kuitenkin selviä viitteitä siitä, mihin suuntaan ollaan menossa. Kävijöitä, yhtä hyvin matkailijoita kuin tutkijoitakin, vartenhan museo on olemassa. Museon tehtävä ei ole säilyttää esineitä mustissa laatikoissa ikuisesti sinetöityinä. Museon tehtävä on säilyttää ja laittaa esille, siirtää tietoa menneisyydestä ja nykypäivästä nykyiselle ja tuleville polville. Kävijämäärän kehitystä pitääkin mielestäni tarkastella museokohtaisesti vertaamatta niitä vuosittain toisiin museoihin.

En voi olla olematta ylpeä Ilmailumuseon viime vuoden tuloksesta. Kävijämäärämme kasvoi vuodesta 2008 yli 10 prosenttia, 2525 kävijällä 26 222:een. Edellä sanomastani huolimatta on pakko todeta, että lisäys on niin absoluuttisesti kuin prosentteinakin Jyväskylän museoiden suurin! Museomme on onnistunut toiminnasaan ainakin siinä, että se kiinnostaa kävijöitä, yhä uusia kävijäryhmiä ja -tyyppejä. Kyselyjen ja keskustelujen perusteella vaikuttaa myös siltä, että erityisesti jyväskyläläiset ovat löytäneet ilmailumuseonsa.

Jyväskylän kaupungin nettisivuilta museotoiminnan katsausta lukiessani hämmästelin valtakunnan mitassakin merkittävän museoiden yhteishankkeen puuttumista. Vain Luontomuseo oli sen maininnut! Lentämisen Ihme oli kuitenkin yhteistyöhankkeena ennen kokemattoman laaja ja näkyvyydeltäänkin jopa valtakunnan mediaan yltänyt. Koska kaupungin sivuilla oleva tieto perustuu museoiden ilmoituksiin, voi tietenkin ajatella, ettemme museoammattilaisina itse sittenkään kokeneet sitä merkittävänä! Toivoisin kuitenkin lisättäväksi kaupungin sivuille museotoiminnan kohtaan jonkin maininnan Lentämisen Ihmeestä, jos ei muuta, niin signaalina etelän suuntaan! Jyväskylässä osataan ja halutaan kehittää museoita yhdessä!

Tammikuu on hyvää vauhtia kääntymässä kohti valoisampaa aikaa, ”kaamos” on ohitettu. Ilmailumuseon vuoden vaihteen hiljaiset ajat ovat ohi, valmistaudumme kuun lopun perinteiseen pienoismallitapahtumaan, joka kokoaa ennakkoilmottautumisten perusteella harrastajia ja pienoismalleista kiinnostuneita ympäri Suomen. Tikkakoski tarjoaa oivan paikan tämän kaltaiselle tilaisuudelle. Museomme on keskellä Suomea paikalla, minne ei ole pitkää matkaa mistään!